Cudowne właściwości czarnego bzu

czarny bez

Bez nazywano od niepamiętnych czasów mianem drzewa życia, zaś jego uzdrawiające właściwości znane są od najdawniejszych czasów. Czarny bez uprawiany był nieomal w każdym ogrodzie i uważa się go za jedną z najstarszych roślin posiadających właściwości lecznicze. Rośnie on w miejscach słonecznych albo takich, które znajdują się w półcieniu, lubi wilgoć, wykazuje wysoką odporność na schodzenia i szkodniki atakujące rośliny. Kwiaty drzewa są delikatne, a czarnofioletowe owoce, dojrzewające od sierpnia do października, posiadają zdumiewające właściwości, lecz – co ważne – są również trujące. Spożywanie suszonych czy też gotowanych, a więc w odpowiedni sposób przetworzonych, owoców i kwiatów nie zagraża naszemu zdrowiu.

 Uważa się, iż napar wykonany z kwiatostanu wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych – pomaga pozbyć się kaszlu i kataru. Posiada właściwości moczopędne (oczyszcza organizm z toksyn) oraz obniża gorączkę. Sama procedura przygotowywania rośliny do spożycia nie należy do najprostszych – rozpoczynając od suszenia w stosowniej temperaturze, kończąc na odpowiednim użytkowaniu oraz składowaniu. Po wysuszeniu kwiaty powinny być biało-żółte. Czarny bez ma niezbędne witaminy C i A a także witaminy wchodzące w skład grupy B, elementy wspierające układ immunologiczny, enzymy,pektyny, karotenoidy, biopierwiastki, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Każda nieomal część rośliny zawiera składniki wspierające nasz organizm. Dla osób dbających o dietę i wagę, najważniejszym elementem są owoce czarnego bzu – działają przeciwbólowo, ułatwiają detoksykację organizmu i posiadają właściwości przeczyszczające. Napar wykonany z owoców wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz ułatwia pozbycie się bólów migrenowych, zaś wszelkiego rodzaju dżemy, syropu oraz nalewki to specyficzny typ leku.
 

 
Mimo iż lekarze niejednokrotnie do tematu ziół oraz roślin leczniczych podchodzą z dużym umiarem, czarny bez jest zalecany też przez ekspertów. Herbata z lipą, maliną i czarnym bzem pomoże osobom przeziębionym. Dzięki naparowi łatwiej będzie odksztusić wydzielinę i pozbędziemy się gorączki. Następnym plusem działania rośliny są przeciwzapalne właściwości. Wyciągi na bazie wody stosowane są do oczyszczania jamy ustnej i w leczeniu chorób oczu takich jak zapalenie spojówek, usuwaniu cieni pod oczami i mało estetycznie wyglądających podpuchnięć przy powiekach. Gdy inne preparaty zawodzą, dermatolodzy zalecają osobom ze skłonnościami do trądziku dezynfekowanie twarzy wyciągiem jaki otrzymuje się z czarnego bzu. Herbaty z czarnym bzem podaje się osobom mającym problemy z układem moczowym. Czarny bez zazwyczaj pojawia się w ziołowych mieszankach wspomagających odchudzanie. Jego rola jest niezwykle znacząca, a oddziaływanie poświadczone – owoce czarnego bzu delikatnie przeczyszczają jelita, normalizując ich pracę. Należy naturalnie pamiętać, by nie przedawkować, ponieważ może mieć to niezbyt pomyślny dla nas finał. W owocach czarnego bzu znajdują się antocyjany – utleniacze zwalczające wolne rodniki.
 
Czarny bez znajdziemy w torebkach (sypkie zioła) oraz w składach herbat wspomagających odchudzenie i herbatek przeciwgorączkowych. Czarny bez najczęściej łączy się z wierzbą, lipą i rumiankiem. Jest także niezwykle pomocny w czasie leczenia wrzodów żołądka oraz zaparć. Gdy potrzebujemy oczyścić nasz organizm z elementów będących pozostałością przemiany materii lub pokonać niestrawność, wystarczy sięgnąć po owoc omawianej rośliny.
 
W dawnych czasach – jak mówią badacze kultury – kłaniano się krzewom, natomiast obcięcie bzu przynosiło nieszczęście, chorobę, a także nagłą śmierć. Wszelakiego typu przetwory i popularne przy zapaleniu gardła i anginie płukanki, to sposoby, jakie znane są od wielu lat. Apteki proponują duży asortyment herbatek, w których składzie znajduje się czarny bez – jedna z najstarszych cudownych roślin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>